Toegang

Toegang tot informatie, kennis en communicatie is essentieel in onze moderne samenleving. We verwachten dat dit soepel verloopt, probleemloos en dat we zo mogelijk mogelijk worden. Dit is in veel gevallen mogelijk dankzij onze connectiviteit. Maar voor een flink deel van de mensen zijn de wegen tot deze connectiviteit helemaal niet zo flexibel als zij zouden willen. Bijvoorbeeld zij hebben geen toegang tot bepaalde informatiebronnen, of omdat hun mogelijkheden qua hardware of software lang niet gebaseerd zijn.

Informatie en Kennis

Zonder twijfel is het internet een van de belangrijkste bronnen van informatie en kennis. We kunnen talloze encyclopedieën, databases en bronnen vinden en dankzij de zoekmachines, adverteren en andere vormen van digitale marketing hebben we sneller toegang dan ooit tevoren. Echter, juist omdat het zo toegankelijk is, kan het een valkuil zijn voor gebruikers.

Gebruikers toegang geven tot de juiste informatie

Een van de belangrijkste problemen met betrekking tot toegang is ervoor zorgen dat mensen toegang krijgen tot de juiste informatie. Informatie kan erg persoonlijk zijn, afkomstig uit sferen als gezondheid, psychotherapie, financiën en dergelijke. Het kan ook erg liggen, zoals bijvoorbeeld wanneer het om politiek of religie gaat. Het is belangrijk voor ons als contentmakers om ons bewust te zijn van deze factoren, en ervoor te zorgen dat we onze informatie in deze context op een gepaste wijze delen.

Een voorbeeld hiervan is dat we ons realiseren dat onze doelgroepen extra voorzichtig te werk moeten gaan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ouders en minderjarigen, die waarschijnlijk minder snel in staat zijn om kritisch te gaan met bepaalde informatie.

Toegankelijkheid door middel van websites

We kunnen website-eigenaren helpen om websites toegankelijk en gebruiksvriendelijker te maken voor gebruikers die minder bedreven zijn op het gebied van technologie, door bijvoorbeeld duidelijke stappenplannen of handleidingen om die duidelijke hoe het websitegebruik werkt te creëren. Het opstellen van heldere gebruiksvoorwaarden kan ook helpen om bezoekers te tussentijds te helpen door het doorlopen van de stappen die nodig zijn om de informatie van kennis te krijgen die ze nodig hebben.

Ook het gebruik van Google Analytics kan helpen door ons inzicht te geven in welke informatie het meest relevant wordt gevonden. Hierdoor kunnen we ons concentreren op deze informatie om onze website verder te optimaliseren en een meer gestroomlijnde gebruikerservaring te bieden. Maar als we alleen op Analytics vertrouwen, of met ervan uitgaan, kan dit uitmonden in een gebruikerservaring waarin bezoekers anoniem worden overweldigd door heel veel informatie.

Toegankelijkheid op het gebied van communicatie

Om iedereen de juiste informatie te bieden, moeten we ervoor zorgen dat anderen toegang hebben tot die informatie. Dit is waar communicatie uiterst belangrijk wordt, onze mogelijkheden om te communiceren stellen ons onder andere in staat om toegang te delen. Of het nu gaat om sociale netwerken, elektronische communicatie of andere vormen, het is aan ons om ervoor te zorgen dat we anderen op de juiste manier bereiken.

Daarom is het belangrijk om toegankelijke en gebruiksvriendelijke communicatiemiddelen te ontwikkelen die voor iedereen vergelijkbaar zijn: van de ontvanger tot de zender en alles wat daar tussen ligt. Denk aan e-mail, sms, sociale netwerken en dergelijke middelen, waarbij iedereen in staat is om de communicatie in zijn geheel te begrijpen.

Technologie

Moderne technologie kan er ook voor zorgen dat sommige personen of groepen worden uitgesloten van bepaalde informatiebronnen of mogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer organisaties zich richten op een bepaalde doelgroep of bij het gebruik van bepaalde apparaten en software die niet compatibel zijn met oudere technologieën. Om dit op te lossen moeten we ons bewust zijn van de grenzen van de technologie die we gebruiken.

Onderwijs

Onderwijs biedt ons ook een middel om duurzame toegang tot informatie te minimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat we mensen vanaf jonge leeftijd leren omgaan met technologieën en apparaten. Hierdoor zijn ze beter in staat om de problemen waarmee we nu onduidelijk te begrijpen en zich meer betrokken kunnen voelen bij het verbeteren van toegang tot informatie en communicatie in de toekomst.

Conclusie

Toegang tot informatie en communicatie zijn belangrijk voor een succesvolle en welvarende samenleving. Echter, het is niet voor iedereen, zelfs als zij zonder problemen toegang zullen krijgen tot deze bronnen. Als we streven naar een meer gelijke en rechtvaardige toegang tot informatie en kennis moeten we niet alleen meer aandacht hebben voor het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van de informatie zelf, maar ook de manier waarop we informatie delen. Het is onze verantwoordelijkheid om oplossingen te bieden voor deze uitdagingen om er uiteindelijk voor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen op het gebied van kennis en informatie.